FSR-Hungary FSR-Hungary FSR-Hungary
FSR-Hungary
A kategóriáról
Sajnos a szabályzat teljes dokumentuma csak angol nyelven érhető el. A magyar nyelvű kivonatot Hőbe Szilveszter jutatta el hozzám és az ITT olvasható.

Azonban egy érdekesség az FSR történetéről. Tudom elég hihetetlen, de ezt a kategóriát is mint sok mást a világon, magyar emberek találták ki Bathge Károly vezetésével. Én ezt a tényt csak 2003-ban tudtam meg, de bevallom őszintén nagyon büszke vagyok ezekre az emberekre.

Először is minek a rövidítése az FSR?
Ez egy német eredetű mozaik szó, amelyet a Ferngesteuerte Superhet Rennen szavakból képeztek. Az FSR szó után szerepel még egy -V vagy egy -H betű is amely a hajótest formájára utal.
Ferngesteuerte: - rádiótávirányítású
Superhet: - ez a szó arra utal hogy lehetőség van egyszerre több rádiókészülék üzemeltetésére ugyanazon frekvencián más-más csatornán
Rennen: - verseny


A HAJÓMODELLEKRŐL: A modellek erőforrása egy robbanómotor.
A motorok hengerűrtartalma szerint különböztetjük meg a négy kategóriát ebben az osztályban. Ezek:
- 3.5 cm3
- 7.5 cm3
- 15 cm3
- 35 cm3
A hajók méretei természetesen eltérnek egymástól a kategóriáknak megfelelően.
Méretek:
- hossz: 850 - 1200 mm
- szélesség: 320 - 400 mm
- súly: 3,5 - 8 kg
- sebesség: 50 - 80 km/h


A VERSENYRŐL: Röviden ismertetném a verseny lényegét, mert a szabályokról egy külön oldalon olvashat az akit ez ilyen mélységben is érdekel.

A versenyt egy 'M' alakú pályán rendezik.
Pályarajz
Pályarajz

A verseny két előfutamból és egy döntőből áll.
Az előfutamokban maximum 12 hajó, a döntőben pedig a legjobb 12 hajó vesz részt. A versenyzők a kettő 20 perces előfutam összesített eredményei alapján kerülnek a 30 perces döntőbe.
A verseny célja, hogy az adott időn belül a lehető legtöbb kört teljesítse a versenyző. Amennyiben a hajómodell meghibásodik, leáll vagy ütközik, akkor a modellt mentőcsónakkal ki lehet hozni, majd újra indítva folytatható a verseny.
A részletes angol nyelvű szabályzatért katt ide: FSR-O_2000.pdf és FSR-H,V
FSR-Hungary
Copyright © 2009 fsr-hungary.hu
Webdesign: Kapócs Gábor, Email: gabba84 (kukac) gmail (pont) com