FSR-Hungary FSR-Hungary FSR-Hungary
FSR-Hungary
Frsky telemetria
Azért gondoltam, hogy belefogok ennek a rendszernek a beépítésébe mivel már elfogadható áron beszerezhető minden fontos elektronikai alkatrész. Én egy Turnigy rádiót használtam és használok jelen pillanatban is és ebbe lett beépítve a Frsky telemtriás modul. Így az adó kijelzőjén látom a feszültség szinteket, hűtővíz hőmérsékletet valamint a motor fordulatszámot. A GPS-t nem építettem be, mivel az adatainak a frissítése kb. 5 sec., így nem biztos, hogy a számomra fontos sebesség a mért pályaszakaszon leolvasásra kerül-e.
A hőmérséklet mérésénél szerettem volna csak a motorból kiáramló hűtővíz hőmérsékletét mérni. Ezért készítettem egy olyan szenzor házat amelyben csak ezt az értéket mérem, nincs más "zavaró" hőforrás (pl. rezonátor).






A két képen látható a hőmérséklet szenzor kialakítása.



A következő lépés volt a fordulatszám mérő panel beépítése. Mivel az érzékelő dióda közvetlenül a panelre van forrasztva ezért az első gondolatom az volt, hogy beöntöm gyantába vagy belemártom abba a folyékony gumiba vagy.......! Az eredmény azonbam mindig az maradt, hogy a panelt kis mérete ellenére is igen nehéz lesz rögzíteni valami olyan helyen, hogy víz és olaj a lehetőségekhez képest ne érje.
Ekkor jött az az ötlet, hogy csak a diódát vinni ki a motortérbe és a panelt inkább a biztonságos rádiótérbe hagyni. Az első lépések ezek voltak. Amikor elkészültem ezzel az átalakítással kipróbáltam, de az előzetes várakozásom beigazolódott. Nem lesz elég fény az érzékeléshez. (Mivel nem induktív elvű az érzékelés.) Akkor valahogy világosságot kellene gyújtani a motortérben. Ennek a leggyorsabb módja az üzemanyag begyújtása, de az nem célszerű. :))) Ezért egy 3mm átmérőjű LED diódát építettem a szenzorral szembe egy plexi foglalatba. Így a vevő bekapcsolásával együtt a motortérben is világítani kezd a LED, biztosítva a megfelelő fényt az optikai szenzornak.
Az alábbi képeken látható a kialakítása a fordulatszám érzékelőnek.






Az a csúnya fekete valami csak Loctite ragasztó.









Halradar és mélységmérő beépítését nem tervezem! :)))





FSR-Hungary
Copyright © 2009 fsr-hungary.hu
Webdesign: Kapócs Gábor, Email: gabba84 (kukac) gmail (pont) com